Estetska stomatologija

beljenje

Osmeh je upravo ono što prvo primetimo kod osobe prilikom upoznavanja. Osmeh utiče na samopouzdanje, zato je neophodno da imate pun zubni niz pravilno raspoređenih zuba biserne beline.

Beljenje zuba

Ljudi koji imaju svetlije zube mnogo se češće smeju od onih čiji su zubi tamniji. Zato je neophodno izbeljivanje zuba i vraćanje samopouzdanja. Uzrok prebojenosti zuba može biti upotreba nekih lekova, kafe, čajeva ili cigareta, a može biti i genetska predispozicija. Oštećenja zubnog nerva ili neka korenska punjenja takođe mogu biti uzrok prebojenosti zuba.

Beljenje zuba je veoma popularna procedura jer bez ikakvih neprijatnosti, možete doći do prelepih belih zuba.

  • Lasersko beljenje zuba Svetski priznata metoda izbeljivanja zuba koja vrlo brzo daje vidljive rezultate gde nećete moći posle intervencije da sakrijete zadovoljstvo. Zasniva se na primeni vodonik peroksida u gelu koji se nanosi na zube i laserom se ubrzava proces beljenja zuba. Sam gel sadrži fluor koji je dobar za zube. Nakon tretmana zubi postaju belji za 2-3 nijanse što zavisi od individualnih faktora. Efekat traje i par godina.
  • Splint/trej metoda/(kućno beljenje zuba)Radi se sa gelom koji sadrži karbamid peroksid u niskim koncentracijama. Postupak je jednostavan, u ordinaciji se uzima otisak gornje i donje vilice na osnovu kog se rade kalupi (trej) koji pacijent dobija zajedno sa gelom i nosi kući. Proces beljenja traje 7-10 dana. Efekat traje 3 godine, nakon čega je potrebno obnoviti postupak radi održavanja rezultata.

Kompozitne fasete

To je proces nanošenja materijala na prednju- vidljivu stranu prvenstveno prednjih zuba, u cilju korekcije njihove boje, oblika ili položaja. To je pre svega kozmetička intervencija čiji je krajnji cilj izgled zuba. Fasetiranje kompozitnim materijalima spada u grupu direktnih restauracija i radi se u jednoj poseti. Trajanje kompozitnih faseta je 5-7 godina.

Keramičke plombe – Inleji

U slučajevima kada je karijes previše razorio krunu zuba i kada se posle uklanjanja karijesa dobijeni kavitet ne može na zadovoljavajući način nadoknaditi klasičnom plombom (od amalgama ili kompozita), tada se pristupa izradi inleja. Za izradu su potrebne bar dve posete stomatologu. U prvoj se uklanja karijes i priprema zub za inlej. Onda se uzima otisak na osnovu koga tehničar u laboratoriji izrađuje inlej koji se u drugoj poseti cementira u ustima pacijenta.

Bezmetalna keramička krunica

Prednosti bezmetalne keramike su: izuzetna estetika koju odlikuje apsolutna prirodnost nadoknade u smislu boje, svetlosne propustljivosti i oblika, olakšano čišćenje zuba i okolnog tkiva, smanjena iritacija desni jer nema iritacije koja potiče od  metala na koji se nanosi keramika. Pored krunica moguća je izrada bezmetalnih mostova.

Bele plombe

Bele plombe, odnosno plombe koje imitiraju boje zuba, predstavljaju pouzdane materijale na koje možemo da se oslonimo, a da pacijentu pružimo i lepotu i dugotrajnost.