Kako živeti sa protezom?

sargarepaSaveti i predlozi koji će Vam pomoći da naučite da živite sa protezom!

Prvi korak je uvek najteži

Konačno možete da žvaćete normalno, da se smejete i izgledate dobro. Očigledne su prednosti nošenja proteze. Međutim, potreban je izvestan period prilagođavanja uz malo strpljenja.

Prvi problem se javlja kada Vam stomatolog preda novu protezu: imate osećaj nečeg stranog u ustima, bojite se da govorite, strepite dok jedete, plašite se da će Vam proteza ispasti.

Ovo je potpuno normalno.Važno je da sto pre naučite da prevaziđete taj osećaj nečeg stranog u ustima, kao što su učinili milioni ljudi sa istim problemom pre Vas.

Kako da pomognete sebi?

Jezik treba da se navikne na promene u Vašim ustima dok govorite. Vaš govor u početku može biti neobičan. Međutim, moguće je vežbati izgovor sa Vašim protezama dok čitate naglas ili pričate sa Vašim prijateljima. Nakon toga, vežba će Vam pomoći da to zvuči dobro.

Uvek koristite proteze. Vadeći proteze noću samo otežavate proces prilagodjavanja. Prve dve nedelje jedite mekšu hranu u manjim zalogajima, koja je lakša za zvakanje. Na taj način cete podjednako opteretiti vilicu sto ce kasnije sprečiti klizanje proteze. Kada jedete hranu pored ocnjaka koristite i bočne zube. Izbegavajte tvrd hleb, jabuke i lepljivu hranu, koja dugo ostaje izmedju zuba i popunjava šupjine.

ZAPAMTITE: Niko Vam neće prigovoriti da nosite proteze, zato se ponasajte prirodno, jer Vaš novi zubi čine mlađim i atraktivnim.

Dobro fiksiranje i čvrst oslonac!

Poznato je da pljuvačka stvara adhezivni (lepjivi) film između nepca i proteza sto je dovoljno da obezbedi dobro fiksiranje i čvrst oslonac za Vaše nove zube. Ovo je obično za gornju protezu, ali sa donjom protezom ima problema koji su prouzrokovani anatomijom donje vilice. Manja površina grebena donje vilice otežava dobro fiksiranje.

Moderna sredstva za fiksiranje proteze mogu obezbediti dobro prijanjanje i čvrst oslonac čime ćete rešiti ovaj neprijatan problem. Vaš stomatolog će biti voljan da razgovara sa Vama na ovu temu i da Vas posavetuje. Tražite savet od stomatologa. Ovo se posebno odnosi na one pacijente kod kojih proteza ne stoji pravilno zbog nedostatka pljuvačke ili atrofije alvealarnog grebena.

Privremena proteza

Privremena proteza je poseban slucaj. To je proteza nameštena odmah nakon ekstrakcije-vađenja zuba i ima za cilj da premosti novonastalu prazninu dok se ne namesti stalna proteza.

Tokom ovog kratkog perioda premošćavanje, privremena proteza gubi svoj početni čvrsti oslonac zbog promena koje se dešavaju u vilici posle operacije.

Alveolarni vrh se vidljivo menja i istovremeno gubi svoj oblik. Praznine postaju sve veće i veće, naročito na perifernom delu proteze, poznatijem kao periferni lub. U ovom slučaju prijanjanje je smanjeno i pri žvakanju što može dovesti do stvaranja tačaka pritiska i pojave zapaljenja.

Praznina koja se pojavljuje između proteze i tkiva tokom perioda premošćavanja, po savetu stomatologa, moze biti popunjena adhezivnim uloškom. Ovim se brzo i jednostavno ponovo uspostavlja fiksiranje i prijanjanje proteze.

Sprečavanje žuljanja proteze i prevencija tačaka pritiska

Postoji bitna razlika u odrzavanju oralne higijene u slučajevima sa protezom i bez nje: u slučaju da imate protezu morate obratiti veću pažnju na higijenu nego inače. Prvo pravilo u sprečavanju tačaka pritiska i žuljanja proteze jeste redovna oralna higijena.

Čistite proteze redovno koristeći neabrazivnu četkicu za zube. Dobro prijanjanje proteze sprečava stvaranje tačaka pritiska. Što je manje međuprostora, manja je mogućnost da ostaci hrane uđu izmedju nepca i tela proteze na gornjoj vilici i između alveolarnog grebena i tela proteze na donjoj vilici. Svako strano telo maker ono bilo malo, može biti uzrok za stvaranje tačaka pritiska i pojave zapaljenja pa čak i nastanka rana. Neophodno je preduzeti odgovarajuće mere kako bi se to sprečilo. U mnogim slučajevima kada se povećava međuprostor upotreba moderne kreme za fiksiranje može poboljšati držanje i istovremeno učvrstiti ivicu proteze. Naravno, uvek se konsultujte sa Vašim stomatologom ako imate problema sa uklapanjem proteza.

Važno:

  • Čistite proteze nekoliko puta dnevno, redovna oralna higijena je apsolutna neophodna da biste izbegli stvaranje tačaka pritiska i zuljanje proteze!
  • Posetite odmah stomatologa ako imate probleme sa protezom!
  • Neka vase proteze redovno kontrolise Vas stomatolog!