Pregledi i konsultacije

pregledi-konsultacije

Preventivna stomatologija

Preventivna stomatologija podrazumeva sve postupke prevencije oboljenja usta, zuba i vilice. Sprovodi se prilikom preventivnog stomatološkog pregleda uz primenu medicinskih postupaka kojima se utvrđuje stanje usta i zuba, stanje desni i ostale sluzokože u cilju ranog otkrivanja svih poremećaja i oboljenja i blagovremeno preduzimanje preventivno-terapijskih mera i obuhvata. Priprema se pacijent, uzima anamneza, sprovodi se ekstra i intra oralni pregled mekih tkiva, okluzija i artikulacija, po potrebi upućivanje na pomoćne dijagnostičke procedure (Ro), savetuju roditelji o potrebi sanacije i održavanja pojedinih higijensko-dijetetskih mera. Nakon završenog pregleda stomatolog će Vam predložiti individualni plan tretmana.

Ovaj prvi pregled je besplatan i potrebno je da samo zakažete svoj tretman i napravite prvi i najvažniji korak ka lepom i zdravom osmehu.

Uklanjanje naslaga

Nakon preventivnog pregleda detekcije plaka prebojavanjem, uklanjaju se naslage odgovarajućim instrumentima, čiste se zubi odgovarajućim četkicama i pastama.

Lokalna aplikacija fluorida

Fluoridi su minerali koji imaju izuzetno važnu ulogu u efikasnom sprečavanju pojave karijesa i lečenju početnog karijesa. Fluoridi jačaju gleđ zuba i u periodu kada zubi tek niču. U organizam se unose putem hrane, vode ili pomoću tableta fluora.

Lokalna aplikacija fluorida uspostavlja se na suvom radnom polju za primenu fluorida suše se zubi i premazuju rastvorom fluorida. To je kratak i bezbolan postupak koji se sprovodi jednom godišnje u trećoj, četvrtoj, petoj, šestoj i sedmoj godini života. Kod dece sa visokim rizikom za karijes i do tri puta godišnje u jednoj seriji po Protokolu za primenu fluorida i prevenciju karijesa kod dece i omladine u Republici Srbiji.

Zalivanje fisura

Mehaničko uklanjanje mekih naslaga sa zuba četkicama i pastama, izolacija radnog polja, sušenje zuba, premazivanje okluzalne površine rastvorima za kondicioniranje, ispiranje viška kiseline, sušenje zuba, zalivanje fisura, polimerizacija.

Procesom zalivanja stvara se štit preko gleđi zuba i sprečava prodor i zadržavanje ostataka hrane. Postoje Protokoli za zalivanje fisura i prevenciju karijesa kod dece i adolescenata u Republici Srbiji.

Skidanje kamenca i poliranje zuba

Zubni plak, koji se taloži na zubnoj gleđi vremenom stvara zubni kamenac.Vidljive naslage na zubima izazivaju karijes, paradontopatiju i neprijatan zadah. Nakon skidanja kamenca zubi se poliraju specijalnim pastama na koje zubni kamenac teško prijanja a zubna površina postaje glatka i sjajna.

Praćenje smene zuba

Veoma je važno praćenje pacijenata i smene zuba od strane stomatologa kroz preventivne preglede, motivaciju i obučavanje za pravilno održavanje oralne higijene. Svaki prevremeno izgubljeni zub predstavlja potencijalni uvod u brojne nepravilnosti, koje u kasnijem periodu često zahtevaju dugotrajnu terapiju.