Umnjaci, zubi koji niču poslednji

umnjaci

Umnjaci, zubi koji niču poslednji

Zametak poslednjih zuba u zubnom nizu formira se još u fazi razvoja embriona kao i svi zubi stalne denticije. Međutim, zbog položaja, funkcije i eruptivne snage period njegovog formiranja kao kompletnog zuba i nicanja pomeren je vremenski tako da umnjaci niču od 18-te pa kako kod koga do 25-e ili 30-te godine. Nekada se to desi kasnije, a nekada umnjaci iz raznih razloga uopste ne izniknu.

Za vađenje ili negovanje?

Treba razjasniti jednu nedoumicu koja se provlaci kroz svaki razgovor sa pacijentom-da li je umnjak zub koji treba neizostavno ukloniti ili je zub kao svi ostali u vilici? Po svojoj strukturi osmi zub se ni po čemu ne razlikuje od ostalih zuba. To znači ako postoji situacija da se umnjak smesti pravilno u zubni niz odnos prema njemu je kao i prema ostalim zubima u vilici.

Šta je to “impaktiran zub”

To je zub koji nije nikao jer mu je normalan put ometan ili blokiran nekom preprekom-drugim zubom ili patološkom tvorevinom. Ovaj termin nije identican terminu “neiznikao zub” koji označava da zub nije vidljiv u usnoj šupljini pri pregledu. Termin “delimično iznikao zub” ili još češće “poluimpaktiran zub” označava zub delimicno vidljiv u usnoj supljini a delimično prekriven mekim tkivom.