Lasersko izbeljavanje zuba

doktorsmile

Beli zubi krase osmeh

Naši zubi tokom godina postaju tamniji. Čaj,kafa,cigarete,gazirana pića s veštačkim bojama,crno vino i cigarete samo su neke od mnogih namirnica koje svakodnevno unosimo,a koje doprinose promeni boje zuba.Stalni zubi imaju tamniju,žuću boju od mlečnih,a izloženi mehaničkim i termičkim uticajima vremenom abradiraju,u gledji se formiraju sitne pukotine i postaju još tamniji.

Beljenje zuba danas predstvalja polaznu tačku svakog estetskog tretmana.U relativno kratkom roku,u toku jedne posete stomatologu,moguće je da se zubi izbele za više nijansi. Takvi rezultati postižu se upotrebom tehnološki najsavremenijih lasera. Na zube se predhodno nanese gel za izbeljivanje, rastvor karbamid – peroksida, ili vodonik – peroksida, koji u interakciji sa tvrdim, zubnim tkivima podstiču reverzibilni oksido – redukcioni proces, menjajući boju gleđi i dentina u svetliju. Intervencija se sprovodi u dva do tri intervala od po 10minuta, a za to vreme pacijent može udobno da se opusti. Ceo tretman je potpuno bezbolan, protiče bez anestezije i neprijatnih zvukova, često uz omiljenu muziku. Postignuti rezultati beljenja trajaće i više godina, ukoliko pacijent izbegava namirnice koje prebojavaju zube.

Pre samog postupka beljenja neophodno je da se saniraju svi karijesi,osetljivost zuba i eventualne upale desni i da se ukloni kamenac i duvanske naslage.

Generacije s kraja 60-ih,često pate i od tetracilkinske sivkaste prebojenosti.U tom slučaju treba više upornosti,ali su rezultati za pacijenta iznenađujući.

Treba napomenuti da postojeći ispuni ili krune na zubima neće promeniti boju.

Za uspešnost tretmana potrebno je pridržavati se sledećih uputstava:

  • Uzavisnosti od osnovne boje zuba i želje pacijenta za bojom zuba,željeni efekat može se postići nakon jedne, dve ili tri seanse (posete)
  • Ukoliko se tretman sprovodi u dve ili tri seanse, razmak između seansi mora biti 48časova
  • U toku tretmana dolazi do izbeljivanja samo zubnog tkiva, a ne plombi i protetskih nadoknada
  • U toku 48 časova posle seanse treba izbegavati: duvan, hranu i pića koja prebojavaju zube (crno i crveno vino, kola napitke, sok od borovnice, kupine, maline, jagode kao i začinjena jela)
  • Posle tretmana moguća je osetljiva reakcija zuba na hladno, toplo, kiselo, slatko koja se može ublažiti primenom analgetika
  • Po završetku tretmana proces izbeljivanja se nastavlja u narednih 24časa
  • Devitalizovani zubi (bez živca) imaju slabiju reakciju na beljenje, pa zahtevaju poseban tretman
  • Nakon tretmana neophodno je izložene površine zuba zaštititi pastom sa visokom koncentracijom fluora
  • Efekat izbeljivanja traje u proseku dve do tri godine