Informacije za pacijente sa srčanim oboljenjima

kardioloski

Kod Vas je ustanovljen povećan rizik za nastanak zapaljenja srčane maramice. Zbog toga bih Vas zamolio da pre planiranog stomatološkog zahvata uzmete neki antibiotik. Rado ću Vam objasniti zašto je ova mera neophodna, i odgovoriti na pitanja koja mi se u vezi ove teme često postavljaju.

Kod pacijenata kod kojih već postoji neko srčano oboljenje ili kod kojih je opasnost od takvog oboljenja velika,neodgovoran je postupak obaviti neki zahvat bez zaštite antibioticima. Za to postoje sledeći razlozi:

Sluzokoža usne duplje svakog čoveka gusto je naseljena različitim sojevima bakterija. One su uglavnom bezopasne, ali se uprkos tome sreće određeni udeo klica koje izazivaju oboljenja.Putem nekog stomatološkog zahvata, te bakterije sa površine sluzokože usne duplje mogu dospeti u krvotok.Pod normalnim uslovima se ovi izazivači drže pod kontrolom od strane imune odbrane organizma. Ukoliko pak postoji neko srčano oboljenje ili oštećenje, te bakterije lako mogu dospeti do srčane maramice i tu se razmnožavati.Iz toga na kraju može proisteći veoma ozbiljna infekcija.

Uzimanjem propisanog antibiotika do 1 čas pre zahvata takva situacija se može sprečiti, jer se time bakterije uništavaju čim dospeju u krvotok. Ovakva zaštita obezbeđena je u trajanju do 6 časova posle uzimanja leka. Pomoću ove profilaktičke mere, preparat potpomaže sopstvenu odbranu organizma.

Na taj način mogu da sprovedem mere zaštite zdravlja Vaših zuba i desni, a da Vas pri tome ne izložim riziku nastanka drugog oboljenja.

Raduje me ako sam uspeo da ovim tekstom odgovorim na Vaša pitanja i pomognem Vam da se bez straha odlučite na intervenciju.